Over Waterland en Katwoude

Zegel van Katwoude

Zegel van Katwoude

Katwoude is een dorp in de gemeente Waterland in de provincie Noord-Holland. Slechts 15 tot 20 minuten met de auto/snelbus van Amsterdam.

De plaatsnaam zou duiden op een woud (moeras) van ene Kat. In 1500 komt de plaats voor als Catwoude. Het lintdorp Katwoude maakt deel uit van de polder Katwoude-Hoogerdijk.

 

De Gemeente Katwoude heeft nooit een wapen gevoerd. In plaats daarvan was er een zegel in gebruik waar een kat in een boom staat afgebeeld. De naam WOUDKATJE verwijst hiernaar en Madeleen is de naam van de gastvrouw van de B&B.

 

Voor 1991 was Katwoude een zelfstandige gemeente. Het was qua inwonertal de kleinste gemeente van Nederland met 236 inwoners (1990), een eigen gemeenteraad, met de raadszaal in het schoolgebouw waar ook het verenigingsgebouw en de brandweerpost gevestigd waren. De burgemeester en ambtelijke diensten werden gedeeld met de naburige stad Monnickendam. Het dorp haalde eind maart 1971 de pers toen alle inwoners een etmaal gratis mochten logeren in het nieuwe Schiphol-Frommerhotel (het huidige hotel Ibis Amsterdam Airport) in Badhoevedorp. Het was een publiciteitsstunt ter gelegenheid van de opening van het hotel, onder het motto: Een heel dorp in één hotel. Negentig procent van de Katwoudenaren ging op de uitnodiging in.

Watersnood van 1916

In de nacht van 13 op 14 januari 1916 brak de dijk die Katwoude beschermde voor de Zuiderzee door. Ook de dijken bij zuidelijker gelegen Uitdam en Durgerdam braken die nacht door. Het zorgde voor een grote watersnoodramp voor een deel van de provincie Noord-Holland.

Het huis waarin B&B Woudkatje Madeleen gevestigd is heeft een windvaan bovenop het huis staan met het jaartal 1889. Het is het bouwjaar van dit dijkhuis direct aan de Gouwzee. In Katwoude is dit het enige huis wat niet door de genoemde Watersnoodramp is getroffen: het lag en ligt veilig boven òp de dijk. Met de tuin pal aan het water/de Gouwzee en prachtig zicht op Monnickendam.